Csendes víz

Karavánok eltérítője

Két hatalmas hegyvonulat övezi az iráni fennsíkot, és közöttük terül el két jókora sivatagos vidék: Dasht e Kevir és Dasht e Lut. Évezredek óta meghatározzák a környék életét – de a karavánok útját is. Hiszen emiatt kanyarodott el a nevezetes selyemút, amelyen a kereskedők nem csupán kelmét, hanem porcelánt, fűszert és egyéb drágaságot szállítottak Európába. A selyemút először északon érinti Dasht e Kevir-t, a Nagy Sós Sivatagot, amely ugyan látványos – és a legnagyobb pusztaság Iránban –, de halálosan kietlen. Ezt ellensúlyozzák az egynapi járóföldnyire épült karavánszerájok. Európai kutatók csak a 20. század elején jutottak el a két pusztaság belsejébe: elsőként Sven Hedin svéd tudós és Alfons Gabriel osztrák geográfus járt sikerrel.

Bővebben: Karavánok eltérítője

Jusson eszünkbe a felajánlható adó 1% is!

Egy csapásra névtelen jótevővé válik, aki az adóbevallása során rendelkezik adója 1%-áról is. Civil szervezetek és alapítványok százai fedezik működési költségeiket az elsőre elhanyagolhatónak tűnő 1+1%-os felajánlásokból, ne felejtse hát Ön se kitölteni az adó 1 %-áról rendelkező nyilatkozatot.

Bővebben: Jusson eszünkbe a felajánlható adó 1% is!

Himalája - Az élet sója

A filmben nincsenek csoda autók, begerjedt miss universumok, nem lőnek és nincs körmönfont cselekmény sem. Akkor mi van? Egy kicsi nemzetség van, akik a só készletüket készülnek gabonára cserélni. Ennyi.

Bővebben: Himalája - Az élet sója

A vágy édes bűze, bódító illatok

Két új tanulmányban napvilágra került, mit is keres a társában a nő illetve a férfi. Segítségképpen: fiúk, tessék fürdeni!

Az amerikai férfiak évi 9,5 milliárd dollárt költenek a külcsínre - állítja a Fortune magazin, valamint napi 51 percet testápolásra - ezt pedig a Happi című lap írja, jóllehet egy friss tanulmány szerint a nők számára az illat fontosabb a megjelenésnél, amikor párválasztásra kerül sor.

Bővebben: A vágy édes bűze, bódító illatok

stat