Viharos dolgok

Női-férfi bérkülönbségek és a jogi szabályozás

Nemi alapon történő diszkrimináció. A munkáltatók tagadják a létezését, a munkavállalók – többek között jogi ismeretek híján – nem érvényesítik érdekeiket. Pedig tény, hogy az azonos végzettséggel rendelkező, azonos munkakörben dolgozó nők bére hazánkban és világviszonylatban is elmarad a férfiakétól.

Magyarországon a KSH adatai szerint minden 100 Ft férfi keresetre átlagosan 79 Ft női kereset jut. Ez nagyjából megegyezik a világtendenciával, ahol hozzávetőlegesen 20% a női-férfi bérkülönbség (Franciaországban pl. „mindössze” 12%, Japánban viszont 37%). A különbségek csökkentésére Amerikában és az európai országokban egyaránt a jogi szabályozást hívták segítségül. Amerikában 1963-ban, Kennedy elnöksége alatt született az Equal Pay Act, mely felszámolni igyekezett az addig meglevő egyenlőtlenségeket, többek között azt a bevett gyakorlatot, hogy a jól jövedelmező állásokba kizárólag férfi munkaerő kerülhet.

Bővebben: Női-férfi bérkülönbségek és a jogi szabályozás

Bábel

A világ nagy szarban van. Ez derül ki legalábbis Alejandro González Inárritu legújabb nagy sikerű alkotásából, a Bábelből.

Ebben a világban ugyanis az amerikai mintacsalád mexikói feketemunkás babysittere felelőtlen, a süketnéma nimfomán japán szűz tinédzserlány anyukája a szeme láttára lesz öngyilkos, a marokkói arab kisfiú a nővérére maszturbál, és amerikai turistabuszokra lövöldözik, de, ami a legnagyobb baj, hogy Cannes-ban újabban a hatásvadászatot díjazzák.

Bővebben: Bábel

Utazás kellemetlen meglepetések nélkül

Az egész évben várva várt családi nyaralást vagy téli kikapcsolódást is beárnyékolhatja egy kellemetlen esemény. Ahhoz, hogy maradéktalanul élvezhessük a szabadság minden egyes percét, érdemes felkészülnünk a legrosszabbra, és indulás előtt utasbiztosítást kötnünk. Ha minden jól alakul is, ezért nem lesz rá szükségünk, még mindig kevesebbet veszítünk, mintha nem kötünk, és baleset ér valakit, vagy ellopják a poggyászunkat. Az utasbiztosítások asszisztencia-, élet-, baleset-, poggyász- és betegségbiztosítási, valamint jogvédelmi szolgáltatást tartalmazhatnak.

Bővebben: Utazás kellemetlen meglepetések nélkül

stat