Export

Életet menthet az új segélyhívó

Naponta átlagosan 75, évente pedig 30 ezer halálos kimenetelű autóbaleset történik Európa útjain. A halálos áldozatok száma csökkenthető lenne, ha a segítség gyorsabban a helyszínre érkezne. Az azonnali intézkedések egyik akadálya, hogy a baleset miatt a sérültek gyakran eszméletüket vesztik, így nem tudnak telefonálni a mentőknek. Így meg kell várni, amíg egy arra járó járókelő vagy másik autós hív segítséget. Viszont sajnos minden egyes másodperccel nő annak az esélye, hogy a sérülteket már nem lehet megmenteni.

Nő a sérültek életben maradásának esélye

A balesetet szenvedő autósok életben maradásának esélyét növelheti az eCall, azaz e-segélyhívó rendszer, amelyet hamarosan minden gépjárműbe kötelező lesz beszereltetni. Az eCall voltaképpen egy intelligens műholdas telefon, amely vészhelyzet esetén vészhívást kezdeményez a 112-es segélyhívószámra, és elküldi a központnak a baleset legfontosabb adatait: annak pontos idejét, helyét (a GPS-koordináták megadásával), továbbítja a szenzorok jelzéseit (így következtetni lehet a baleset jellegére és súlyosságára), és megadja az utasok számát is.

A diszpécser azonnal értesítheti a hatóságokat

A beérkezett vészjelzés alapján a diszpécser értesíteni tudja a megfelelő hatóságokat, így a helyszínelés, a forgalomirányítás és ami a legfontosabb, a mentés is gyorsabban megindulhat. Ennek köszönhetően a sérültek sokkal nagyobb eséllyel maradnak életben. A tervek szerint 2015-re az Európai Unió minden tagországban kötelező lesz a személygépkocsikat és a könnyű haszongépjárműveket ellátni az eCall-készülékkel.

stat