Import

Továbbképzés, tanulás módjai

A legjobban az járhat, aki szakterületén újra és újra továbbképzi magát. A szakmai ismeretek bővítése általában érdekesebb feladatokat, illetve nagyobb fizetést von maga után, és bár tanulni nem mindig könnyű, érdemes időt és energiát szánni rá.

Könyveket becsukni, a vizsga sikerült! Úgy gondolja, ezzel újabb fokot lépett feljebb a ranglétrán? Igaza van. A továbbképzés mindenki számára kifizetõdő lehet. Aki versenyben szeretne maradni, annak újra és újra frissítenie kell az ismereteit, s ezt a legtöbb helyen a munkáltató támogatásával is megteheti. A statisztikák szerint négy vállalkozásból háromban a munkatársaknak rendszeresen lehetőséget kínálnak különböző továbbképzésekben való részvételekre, s az alkalmazottak általában szívesen szánják rá magukat az efféle plusz elvárások teljesítésére. Mi több, sokuk számára egy munkahely kiválasztásakor a továbbképzési lehetőség éppolyan fontos, mint a munkabér szintje, hiszen tisztában vannak azzal, hogy a szaktudás aktualizálása, a karrierépítési lehetőség egyik jól bevált és hatékony eszköze a tanulás.

Továbbképzés – mi mindent lehet

 

Majd mindenki találhat ízlésének, igényének és tanulási stílusának megfelelő rendszert és módszert. Választható rész- vagy egész napos képzési lehetőség. Lehet tanulni nappal, délután vagy hétvégén, de a szabadság alatt is. Akár klasszikus úton, osztálytermekben, vagy egyedül, távoktatásban, és legújabban a számítógép segítségével (eTanulás) sajátíthatók el új és még újabb ismeretek.

Bepótolni az érettségit, aztán diplomát szerezni

Szívesen tanulna, de el kell tartania magát és a családját? Akkor Ön valószínûleg esti vagy levelező képzés során fejezhetné be a tanulmányait. Aki ilyen jellegű tanulásba kezd, kemény fába vágja a fejszéjét, hiszen egyszerre kell helytállnia a munkahelyén, a családjában és az iskolában is, de megéri: a rátermett főnökök értékelik, ha munkatársaik jó szakemberekké szeretnének válni. Az, hogy szabadidejének egy részét tanulásra fordítja, a saját magával szembeni igényességéről adhat tanúbizonyságot. Aki továbbképzi magát, a többiek számára azt fejezi ki, hogy szeretne jobb, sokoldalúbb, műveltebb lenni. Mindezt azért, hogy hatékonyabban végezhesse a munkáját, és azért, hogy a már így elvégzett feladatokért jogosan több bért kérhessen.

Szakképesítés a munkahelyhez

Stílusok és metódusok:
Munkahelyen belüli képzések: Kérdezze meg a felettesét vagy a személyzeti osztályt, milyen továbbtanulási lehetőséget biztosítanak az Ön cégén belül. A nagyvállalatok gyakran támogatják azon alkalmazottaikat, akik önmaguk és a cég érdekében tanulni szeretnének.
Magánúton a szakszervezetek, szakmai egyesületek is indítanak szemináriumokat és kurzusokat: az önmegvalósítástól a nyelvi kurzusokon át a szakképesítést adó tanfolyamokig terjedhet a skála.
Ipari, kereskedelmi és kézműveskamarák: Többek között mesterek, üzem- és szakközgazdászok, technikai és elektronikus adatfeldolgozó szakemberek számára kínálnak kurzusokat és vizsgákat. Érdemes betérni az Ön szakterületébe tartozó legközelebbi kamarába! A szakképzést adó főiskolák és egyetemek gyakran indítanak másoddiplomásoknak vagy munkahellyel rendelkezőknek levelező és esti képzéseket.

Távtanulás

Világszerte egyre többen szeretnének úgy tanulni, hogy közben a munkahelyüket se kelljen feladniuk. A távoktatásnak a szakemberek több előnyt is tulajdonítanak. A hallgatóknak nem kell rendszeresen iskolába járniuk, ezáltal jobban be tudják osztani az idejüket, s az sem elhanyagolandó, hogy a legújabb ismeretek is hamar a képzés részévé válhatnak. A tanulók saját lehetőségeiket, tanulási szokásaikat figyelembe véve sajátíthatják el azt a tudást, amire szükségük van.

Ha valaki távtanulással szeretné képezni magát, igen nagy fegyelemre és kitartásra lesz szüksége. „Ezen a téren akkor érhet el bárki is sikert, ha kellő odaadással és hajlandósággal kezd neki a feladatok elvégzésének. Mindennél fontosabb, hogy a tanuló céltudatosan és határozottan, lépésről lépésre haladva szerezze meg a számára szükséges képzettséget, no és diplomát. Annak, aki dolgozik, gyereket nevel, komoly kihívást jelenthet napi 1,5-2,5 órát tanulással tölteni. Ahhoz, hogy ezt valaki képes legyen megtenni, igen nagy akaraterőre és szervezőkészségre lesz szüksége. A befektetés azonban, abban az esetben, ha a vállalkozó kedvű egyén elég következetes és kitartó, idővel mindenképp megtérül. Megéri néhány évig küzdeni, hiszen az iskolai tanulmányok elvégzése után mindenki szabadabban választhat magának munkát. Olyat, amit szívesen végez.

Távoktatás Magyarországon

Mi tartozik a távoktatási képzések közé? Erről még ma is megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a levelező képzés is távoktatásnak minősül, míg mások szerint ez a képzési forma nem nevezhető annak. Hazánkban több mint tíz esztendeje beszélhetünk távoktatásról. Míg a 90-es években elsősorban a kapacitáshiányok, illetve a földrajzi korlátok miatt jelent meg az ilyen jellegû oktatási mód, ma már szinte minden felsőoktatási intézmény biztosít távoktatási lehetőségeket az érdeklõdõk részére. A tananyag eljuttatásában hamarosan jelentős előrelépésre lehet számítani, hiszen míg jelenleg ez zömében még mindig postai úton történik, addig az elkövetkezendőkben egyre komolyabb szerephez juthat a PC és a világháló. Az is egyre gyakoribb, hogy magánkézben lévő cégek, illetve külföldi érdekeltségű vállalatok indítanak távoktatási képzéseket. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű képzés iránt.

eTanulás: memorizálás a számítógép előtt

Az online tanulás részben kifizetődőbb, mint a személyes kurzusok, hiszen tértől és időtől függetlenül lehet végezni. Technikai szempontból csupán egy számítógépre és internetes kapcsolatra van szükség, illetve nyelvtanfolyam esetén egy ,,headset"-re is. A kommunikációtól függően kétféle eTanulást említhetünk meg. Szinkron eTanulásról akkor beszélhetünk, ha a tanár, különböző helyen lévő hallgatókkal online kapcsolatban áll. A tanulás csevegőprogramok (chat), illetve videokonferencia segítségével történik. Aszinkron eTanulásról abban az esetben szólhatunk, ha a világhálón elhelyezett tananyagot a tanuló az időbeosztásának megfelelően tölti le magának.

Toleranciára és jóindulatra is szükség lesz

A felnőtt fejjel való tanulás nem csak a tanulónak, de a családtagoknak is megmérettetést jelenthet. A párkapcsolatok erősségét egy ilyen szituáció kiválóan letesztelheti. Ha a nő az, aki továbbképzi magát, akkor egyszerre kell helytállnia feleségként, amyaként, munkatársnőként és diákként. Továbbra is el kell végeznie a háztartási teendőket, ezért az amúgy sem túl sok szabadidejét még jobban be kell osztania. Abban az esetben, ha a férfi adja továbbképzésre a fejét, szintén a szabadidejéből kell annyit lefaragnia, amennyi elég ahhoz, hogy az immár iskolában elvárt követelményeknek is meg tudjon felelni. Összefogással minden könnyebben működik. Egymást megértve és segítve előre lehet jutni. Az, aki továbbképzi magát, nem csak saját magát juttathatja előnyösebb helyzetbe. Az egész családnak javára válik, ha a férj vagy a feleség tanulmányai elvégzése után olyan pozíciót tölthet be, melynek során könnyebb, örömtelibb munkához, több szabadidőhöz, esetleg magasabb bérhez juthat.

 

stat